Vi ste ovdje
Naslovna > Zdravlje > Boli vas stomak i imate pojačan sekret?Posjetite ginekologa,jer ako se ova bakterija spusti dole ,može izazvati sterilitet.

Boli vas stomak i imate pojačan sekret?Posjetite ginekologa,jer ako se ova bakterija spusti dole ,može izazvati sterilitet.

Osećate li često jake, grčevite bolove u donjem stomaku? Sekret vam je pojačan, jakog mirisa i izmenjene boje, a dešava vam se da na donjem vešu povremeno viditi tačkice krvi i onda kada nije vreme za menstruaciju? Ne ignorišite ove simptome, već pravac kod lekara, jer možda imate salpingitis, upalu jajovoda, koja može da dovede čak do steriliteta.

Bol je prvi signal da je vreme da odete kod lekara

-Najčešči uzročnici ove infekcije su promiskuitet i seksualni odnosi bez zaštite. Izazivaju je bakterije, među kojima su streptokoke, stafilokoke, gonokoke, ešerihija koli, a sve češće su infekcije hlamidijom i mikoplazmom – kaže dr Slavica Vasiljević, ginekolog akušer i vlasnica ginekološke ordinacije “Merida”.

Ovako izgleda streptokoka – bakterija koja izaziva upalu jajovoda

Naravno, dijagnozu može da postavi samo ginekolog na osnovu pregleda i laboratorijskih analiza.

-Salpigitis se leči antibioticima i analgeticima. U slučaju infekcije hlamidijom i mikoplazmom, obavezno moramo da lečimo i partnera, a ukoliko se infekcija ponovi više puta, svetujem da partner uradi spremokulturu i uretralni bris. Ako se salpingitis dijagnostifikuje na vreme, prognoze za izlečenje su odlične, ali ukoliko se ne leči, skoro sigurno dovodi do steriliteta – kaže dr Vasiljević.

Komentari

komentari

Leave a Reply

Top