Vi ste ovdje
Naslovna > Vijesti > TUGUJE CELA BIVŠA JUGOSLAVIJA: Preminuo Jedan Naš Čuveni Glumac

TUGUJE CELA BIVŠA JUGOSLAVIJA: Preminuo Jedan Naš Čuveni Glumac

-“Legenda jugoslovenskog glumišta Relja Bašić preminuo je u petak uveče u 87. godini, preneli su hrvatski mediji”…

-Njegova majka Eli Bašić je bila poznata hrvatska muzička pedagoškinja i pijanista. Dobio je prezime po svom očuhu Mladenu Bašiću, hrvatskom dirigentu.

-Diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti, a ubrzo ga reditelj Bojan Stupica uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gde, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine.

-“Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umetnika, pa je kao glumac i reditelj bio deo Teatra ITD, Pozorišta Komedija, Zagrebačkog pozorišta mladih”… U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija (Ljubaf, Crna komedija, Jedan dan u smrti Džo Ega, Stara vremena, Obećanja i Hotel Plaza).

-Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine. Teatar u gostima je za vreme svog tridesetogodišnjeg života izveo 4213 predstava u 340 mesta i gradova Hrvatske, Jugoslavije i u inostranstvu.

-“Na filmu Relja Bašić debituje već za vreme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.), jednom od najvažnijih i najboljih ostvarenja jugoslavenskog filma”… Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promenili tok hrvatske i jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića, za kojeg osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine.

-Publika u Srbiji ga vrlo dobro poznaje po ulogama u filmovima partizanske tematike, “Valter brani Sarajevo”, “Most”, “Sutjeska”, kao i po čuvenim ostvarenjima “Rad na određeno vreme” i “Moj tata na određeno vreme”.

-“Njegova filmska karijera broji 56 domaćih i, služeći se nemačkim, francuskim, slovenskim, italijanskim i engleskim jezikom, 71 strani naslov, uključujući saradnje s nekim od najvećih imena evropskog i svetskog filma”…

“Jutarnji.hr”

o

Comments

Komentari

komentari

Leave a Reply

Top